top of page

Caretta caretta


Zakynthos is het eiland van de zeeschildpadden, en wel hele grote, genaamd de ‘caretta caretta’. Ze komen voor aan de gehele zuidkust van het eiland en ook hier vlakbij. Bij Gerakas op het zuidelijkste puntje is een beschermd natuurgebied, een informatiecentrum en een sea turtle rescue centre. Nu is de maand dat ze eieren gaan leggen.

Ik dacht natuurlijk, zoals elke toerist: ‘Há! Schildpadden kijken’, maar het toerisme zit de schildpadden hier danig in de weg. De natuurbeschermers en de toeristenindustrie moeten steeds tot een vergelijk komen. Want de toeristen verpesten de stranden waar die schildpadden hun eieren leggen. Alleen al door er te zijn en zand mee te nemen. Daardoor hebben ze stranden steeds minder zand en blijven er grote kiezels over. En dat vinden de schildpadden onaangenaam. Ik heb maar in het creabeakinderhoekje een schildpad getekend en een schildpad-souvenirtje gekocht, en verder moet ik de dieren en het onderwerp denk ik maar laten rusten.


Terwijl we op het droomstrand verblijven: liggen op een ligbedje, elk uur zwemmen in heerlijk water en verder boekje lezen, mensen kijken, en kreten slaken hoe wondermooi het allemaal is, wil ik toch weer terug naar ons huisje want daar ben ik aan een seaturtle begonnen en die moet af.

Commenti


bottom of page