top of page

Beeld van een vrouw


Ben begonnen met mij te verdiepen in het onderwerp 'mystieke vrouwen', en in mijn geval gaat dat het best met een tekening. Heb een tekening gemaakt van een schilderij van de 15e-eeuwse Vlaamse schilder Robert Campin, die bij de website en het Bidboek van het 'Festival Mystieke Vrouwen' gebruikt is als dragend beeld. Voor zover ik kan vinden is zij geen bekende vrouw, geen mystica. Maar wel mooi. Ingetogen. Bij zichzelf. Zelfbewust.


Ik wil begrijpen wat ze verstaan onder 'mystieke vrouwen'. Welke vrouw mystiek genoemd kan worden. Bij die middeleeuwse vrouwen zijn het vaak nonnen of begijnen die schrijven over hun ervaringen, hun liefde voor god, hun eenwording met god. Zij schreven erover in de eigen taal, waar mannen in die tijd vooral in het Latijn schreven. Zij zijn daardoor een van de eersten in onze literaire traditie.


Waarom een Festival Mystieke Vrouwen? Waarom spreekt het fenomeen aan in onze hedendaagse cultuur? Een geschiedenis van vrouwen die wilden studeren, die een eenvoudig spiritueel leven wilden leiden, die in navolging van christus wilden goeddoen in de wereld. Ofzo.

コメント


bottom of page